Energie

Gepubliceerd: 11 - 01 - 2024

Hoge energierekening: waarom?

Dagelijks wordt er veel gesproken over de torenhoge energieprijzen en de hoge inflatie en wat dit met zich meebrengt. Bedrijven vallen om en gezinnen kunnen niet meer rondkomen. Ook voedselbanken kunnen de druk bijna niet meer aan. De gestegen energieprijzen werken hier als een katalysator aan mee. Toch is er de laatste weken weer steeds vaker een oranje gloed over het Westland te zien. Al is de kleur roze tegenwoordig ook steeds vaker zichtbaar. Dit wordt veroorzaakt door het kunstmatige groeilicht om gewassen optimaal te kunnen laten presteren in deze donkere tijden. Voor veel Westlanders is dit fenomeen niet onbekend.

Terwijl er in kassen een groeizaam en prettig klimaat wordt gecreëerd voor het gewas, zit een groot deel van Nederlandse bevolking thuis in de kou onder een dekentje. Twee werelden van verschil dus. Eén van de vragen die mij laatst te binnen schoot was: “Waar doet de tuinbouw dit allemaal van?”. Veel tuinbouwbedrijven hebben geïnvesteerd in WKK-installaties en hebben in sommige gevallen ook goed gas ingekocht de laatste jaren. Huishoudens met variabele energiecontracten hebben minder geluk en betalen enorm hoge prijzen voor hun gas en licht. Toch is er nog een andere verklaring waardoor de energierekening van huishoudens echt zo hoog is. Dit zit hem grotendeels in de winsten die energieleveranciers momenteel maken.

Ik zal beginnen met een simpel voorbeeld. De gasprijs voor komende winter handelt op moment van schrijven rond de €128 per MWh op de TTF-beurs. Omgerekend is dit zo’n €1,25 per m3 gas. Tuinbouwbedrijven kunnen dus gas inkopen voor deze tarieven. Energieleveranciers leveren exact ditzelfde gas aan huishoudens en brengen hier tussen de €3 à €4 per m3 voor in rekening. Dit is een veelvoud van de daadwerkelijke handelsprijs op de TTF-beurs. Dit geldt niet alleen voor gas, maar ook voor elektra. Bij Vattenfall betaal je voor 2023 zo’n €0,69 per kWh die je afneemt. Dit terwijl de termijnprijzen voor elektra op ongeveer €0,27 per kWh handelen voor 2023. Even losgezien van belastingen worden er dus veel te hoge bedragen gevraagd voor gas en elektra door energieleveranciers. Dit wordt gedaan onder het mom van “het is oorlog”. Het lijkt er dus op dat veel energieleveranciers profiteren van het feit dat er oorlog is tussen Rusland en Oekraïne. Al is ‘profiteren’ misschien niet het juiste woord. Het begint steeds meer op ‘misbruik maken van de situatie’ te lijken. Dit is ook terug te zien aan de winsten die energieleveranciers zoals Vattenfall momenteel maken. Veel doorsnee burgers hebben hier geen enkel benul van.

Gelukkig hebben wij in Nederland de ACM. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert in Nederland of energieleveranciers op betrouwbare wijze en tegen redelijke tarieven energie leveren aan consumenten. Toch gebeurt deze controleslag tot op heden nog niet goed. Energiebedrijven vallen onder een zogeheten ‘’licht toezichtregime’’. Dit betekent dus ook dat ACM niet alles weet van de energieleveranciers. ACM kan alleen informatie opvragen als er aanleiding voor is. ACM kijkt dus ook niet mee in de boeken van de energieleveranciers. Tot op heden zijn er ook nog geen wetten gemaakt waarbij er een maximumwinsten voor energieleveranciers zijn vastgesteld. Dit zal naar verwachting ook nog wel even duren, al is het nog de vraag of dit er überhaupt ooit komt.

Gelukkig zijn er tegenwoordig energieleveranciers waarbij consumenten de mogelijkheid krijgen om tegen dynamische prijzen energie in te kopen. Een voorbeeld hiervan is NextEnergy. Je betaalt hierbij de kwartierprijs voor elektra en de dagprijs voor gas. Je hoeft hierbij dus geen hoge marges af te dragen aan de energieleverancier. Door energie af te nemen op onder andere gunstige momenten bespaar je geld en ga je uiteindelijk bewuster met energie om. Een win-winsituatie dus!

Deel deze pagina op social media

Geschreven door

Jelle Enthoven

Adviseur Energie

jelle.enthoven@bqurius.nl