Tuinbouw van nu

De tuinbouwsector, ook wel agribusiness genoemd, is een sector die niet meer lijkt op de bedrijven zoals we vaak nog in gedachte hebben. Zo is door schaalvergroting heel veel veranderd. Dit zie je vooral terug in de automatisering en in de functies die zijn ontstaan in de tuinbouwsector. Dat de ondernemer zelf de Teamleider, de Teeltspecialist en de Logistiek medewerker in één is zoals vroeger, dat bestaat niet meer. Er is een middenkader ontstaan op MBO en HBO niveau. Dit zijn voornamelijk management- en leidinggevende functies. Onderaan de pagina, hebben we alle functies binnen een teeltlocatie en binnen bQurius inzichtelijk gemaakt.

PROCES

Productiewerk wordt steeds verder geautomatiseerd. De medewerkers in een tomatenkas tillen tegenwoordig niet meer dan een tros tomaten. Zwaar werk is niet meer van deze tijd. En waar mogelijk wordt het proces nog verder geautomatiseerd om het werk te verlichten of de kostprijs te verlagen.

TOMATENTEELT

Op bedrijven waar tomaten worden geteeld, wordt jaarrond en maximaal biologisch geteeld. Dat wil zeggen dat natuurlijke vijanden van de plagen waar zij last van hebben, worden ingezet. Hierdoor kunnen de plagen op een natuurlijke wijze worden bestreden. Verder wordt er voor de bestuiving gebruik gemaakt van hommels. Dit zijn onze kleinste werknemers.

sierteelt

Niet alleen in de tomaten, maar natuurlijk ook in de bloemen en planten wordt steeds meer geautomatiseerd. Van oppotmachines tot sorteer- en verpakkingsmachines maken het werk steeds minder zwaar, maar zorgen ook voor een andere behoefte aan personeel binnen een bedrijf.

Samenwerken

Alle partners van doorgroeienkan zijn aangesloten bij bQurius. bQurius is het ondernemende adviesbureau binnen de tuinbouwsector. De professionals van bQurius ondersteunen ondernemingen op een aantal belangrijke vakgebieden.

Functies

Werken binnen de glastuinbouw is zeer divers. Door schaalvergroting maar ook door succes biedt de sector veel mogelijkheden. Voor elke passie bieden wij een passende functie. Van passie voor techniek tot passie voor biologie, binnen de glastuinbouw is het allemaal mogelijk.

Onderstaand zijn de functies weergegeven binnen een tomatenkwekerij. Op de pagina Vacatures kun je zien voor welke functies wij nog talenten zoeken.

Functies Adviesbureau bqurius

Financieel adviseur

P&O adviseur

Communicatie adviseur

Energie adviseur

Technische dienst

Functies Teeltlocatie

Directie

Locatiemanager

Controller

Administratie

Teeltspecialist

Junior Teeltspecialist

Teamleider

Junior Teamleider

Logistiek Medewerker

Specialist gewasbescherming

Flexmedewerkers

Scholieren

Productiemedewerkers