Tomatenteelt

Gepubliceerd: 15 - 09 - 2020

Teeltwissel

De locaties met belichting zijn vanaf half september begonnen met de laatste trossen oogsten. Half oktober is alles weer schoon, plus er staan dan weer nieuwe plantjes in kas. In deze vier a vijf weken is het altijd erg druk. De sleutelwoorden zijn dan ook:
planning, organisatie en hygiëne.

De arbeidsplanning is al een maand van te voren gemaakt en uitgewerkt. De hoeveelheid arbeidskrachten die we in deze tijd nodig hebben worden tijdig gegeven aan het arbeidsbureau. Tijdens de teeltwissel wordt er elke dag naar de planning gekeken; liggen we nog op schema? Gaat alles naar wens? Er zijn heel veel verschillende werkzaamheden tijdens de teeltwissel, die moeten elke dag voorbereid worden voor de volgende dag. Een goede uitleg met daarbij het einddoel worden aan alle werknemers meegegeven.

We komen ook wel eens voor verassingen te staan, als er
bijvoorbeeld iets kapot gaat en we niet door kunnen gaan. Denk hier bij aan de versnipper machine van de loonwerker die de oude planten eruit haalt. Door de juiste organisatie schakelen we dan over om iets anders te doen. Hygiëne wordt elk jaar belangrijker in de kas. Het verwijderen van de planten/matten/folie is het vuile gedeelte. Als dan alles uit de kas is tot aan het laatste tomaatje of blaadje wat op de grond ligt, starten we met het schone gedeelte. Het glas aan de binnen kant wordt gereinigd.
met water. De kas is dan helemaal schoon, we starten hierna met nieuw folie trekken. Iedereen die vanaf dit moment weer de kas betreedt is dan verplicht om schone kleren aan te doen. Voor schoenen is het belangrijk dat deze niet zijn gebruikt in de oude teelt.

Het is een hectische periode, maar wat is het een mooi gezicht als alles weer schoon is, de nieuwe plantjes in de kas staan en we weer een
volgend teeltseizoen ingaan.

Deel deze pagina op social media

Geschreven door

Berry

Baruch

Berry