Tomatenteelt

Wel veel zon, geen warme temperaturen

Geschreven door
Berry Baruch

Teeltspecialist bij Schenkeveld


Het is algemeen bekend dat tuinders graag veel zon willen met niet al te warme buiten temperaturen. Met te warm bedoel ik 24 graden en warmer. Regenachtige dagen zijn lastiger vanwege veel vocht en weinig licht.

Uiteindelijk hebben we wel regen nodig om het bassin te vullen. Een bassin is een enorme wateropslag die je vaak achter of naast een kas ziet. Het bassin heeft vaak de vorm van een rechthoek met een dijk van 2 tot 3 meter hoog. Alle regen die op de kas valt wordt via de goot en een leidingstelsel afgevoerd naar het bassin. Aan dit water voegen wij voeding toe wat naar de plant gaat.

Op een zonnige dag in de zomer geven we ongeveer 9 ltr/m2. Dit houdt in op een kas van 10 Ha is dit 900.000 liter water. Gemiddeld geven we 33% meer water van wat de plant nodig heeft. Dit extra water (drainwater) wordt opgevangen in de nacht ontsmet door middel van een UV-installatie. In dit water blijft de voeding wel intact. Voor de opvang van dit drainwater hebben we aparte silo’s staan. De waterbassins worden de laatste jaren steeds groter gemaakt om maximaal met regenwater te kunnen werken. Op de locatie Schiphol is 1 bassin 25.000 m3 dus 25.000.000 liter voor 1 kas van 11 Ha.

Als we een langere periode geen regen hebben zal het bassin elke dag leger raken. We hebben ook nog twee andere opties om het bassin op peil te houden. Als eerste is de osmose, dit apparaat haalt water uit de bodem. Als tweede optie is leidingwater, deze optie wordt bijna niet gebruikt. We zien de laatste jaren langere periodes met droogte. Dit is geen voordeel voor ons. Door onze mogelijkheden voor altijd vers water hoeven wij nooit water te lozen, op al onze locaties zijn wij hiermee zeer duurzaam bezig.