Kwaliteit

Suffe cijfers?

Geschreven door
Hidde Zijlstra

Kwaliteitsmedewerker Arbeid


Zo door het jaar heen is iedereen veel met cijfers bezig. De één wat meer dan de ander. En allemaal op een andere manier. Zo is mijn zoontje meer bezig met het hoeveel minuten hij nog op de iPad mag. De ander houdt zich bezig met hoeveel minuten per 100 planten hij aan het bladsnijden is en of dit sneller kan, want een ander doet het ook sneller.

Zo lijken een paar minuten in de ogen van de één veel te weinig en duren diezelfde paar minuten in de ogen van de ander weer veel te lang. Dan zijn cijfers goed om te vergelijken.

Zo vergelijkt mijn zoontje zichzelf steeds met zijn beste vriendje: “Hij mag altijd veel langer op de iPad dan ik”. En een ander vergelijkt zichzelf met zijn collega: “Waarom snijdt hij blad steeds 2 minuten per 100 planten sneller dan ik?”

Pas als je de juiste cijfers en achtergronden weet van elkaar, kun je deze cijfers echt goed vergelijken. Bij mijn zoontje zou je bijvoorbeeld de schermtijd van afgelopen week kunnen nemen van de iPad en die vergelijken met de schermtijd van zijn grote vriend van afgelopen week. Bij de ander zou je over een aantal weken de gesneden planten, het aantal bladeren per plant en de normen kunnen pakken. Om die vervolgens tegenover zijn collega gesneden planten, aantal bladeren per plant en normen te zetten. En dan nog heb je alleen maar de harde cijfers, de echte achtergronden weet je nog niet.

Hoe ga ik zelf met de iPad om? Hoe doet mijn vriendin dit? Doen wij spelletjes of zitten wij op YouTube? Zit de vader of moeder van mijn zoontjes vriend ook op iPad spelletjes te spelen of YouTube te kijken? Zonder het erover te hebben, weet je het niet.

Snijdt jouw collega louter met uitzendkrachten blad of is er al een blad bovenin met draaien meegenomen? Wordt er anders geteeld, waardoor het blad misschien makkelijker te snijden is? Maken ze snellere rondes van minder blaadjes of minder rondes met meer blaadjes? Staan er meer of minder dieven die meegenomen moeten worden? Hebben ze andere bladsnijmesjes?

Om daarachter te komen zul je verder moeten graven in de cijfers en achtergronden. Daar is een overleg een heel goed medium voor. Dan kun je uitleggen wat en hoe je iets precies gedaan hebt. Dan heb je elkaars achtergronden eerlijk op tafel gelegd, naast de cijfers. En daar zit in veel gevallen een grote winst voor beiden. Als je eerlijk en open elkaars cijfers vergelijkt en de achtergronden deelt zijn cijfers opeens een heel stuk minder suf.

Maar maak dat mijn zoontje nu maar eens wijs…